Varför blir romanen aldrig klar?

Solen skiner, löven vajar svagt och temperaturen är behaglig. Jag sitter och funderar på vad som ska hända härnäst i min psykologiska thriller. En kvinna är funnen död och det är inte alla som tror att det är en självförvållad överdos. Minnen som inte alls stämmer in, förvirrar huvudpersonen och nu måste hon ta reda på vad läkaren egentligen gjorde under operationen.

Detta är mitt andra utkast på historien och jag tänker till mycket mer innan jag skriver. På så sätt hoppas jag att det blir enklare att redigera i slutändan.
Denna gång kommer jag att följa min egen handbok Steg för steg till ett perfekt manus och hoppas att det kan ske i höst. Jag vet att många undrar när boken ska bli klar och varför det ska ta sådan evinnerlig tid ?. Men det ligger otroligt mycket jobb bakom en roman och jag tänker ofta på det när jag lyssnar på eller läser en bok.

I mitt fall kom idén för många år sedan och jag började skriva utan att egentligen ha en plan. Efter femtio sidor kände jag att jag behövde ett mer detaljerat synopsis för vad som skulle hända i resten av boken. Periodvis satt jag som besatt och skrev, och förde in alla de ”bra” idéer som kom till mig. Det var bara det att alla tankar kanske inte var så genomtänkta och när utkastet var klart, spretade det ganska mycket. En sidohistoria hade tagit över halva handlingen, men den var inte så lätt att ta bort eftersom den blandade in sig lite överallt.

I flera år försökte jag periodvis att redigera. Jag hade ju skrivit över 300 A4sidor och dem kunde man ju inte bara slänga bort? När jag satt och försökte få till, exempelvis dialogerna, såg jag något annat fel. Kanske hade jag för många svärord eller småord? Då började jag fixa till detta istället, men såg då ett tredje fel. Det fattades miljöbeskrivningar eller gestaltning och det måste jag ju få in. Så här hattade jag fram och tillbaka tills jag insåg behovet av struktur. Hur redigerar man egentligen?
Sökningar på nätet gav träffar på en massa skrivhandböcker, men ingen som direkt bara handlade om hur man går tillväga när man ska vässa manuset. Så då skrev jag ner en lista för mig själv och funderade noga på i vilken ordning man ska göra de olika stegen. När den var klar insåg jag att den här listan skulle kunna hjälpa andra också. Jag utvecklade punkterna och anlitade en lektör/redaktör som kom med bra input. Jag ville inte ha en tjock bok, utan en där man lätt skulle hitta det man behövde och bara om redigering. Steg för steg till ett perfekt manus finns att beställa på näthandeln eller här från min hemsida.

Jag följde mina steg och insåg till slut att det var alldeles för mycket ändringar som behövde göras. Det lättaste sättet var att börja om från scratch och planera bättre vad som var nödvändigt att ha med. Det var bara att bita i det sura äpplet och inse att första utkastet var en träning. Efter att det skrevs har jag gått en hel del skrivarkurser och nu fattar jag att jag inte var alls bra på att skriva och hade mycket att lära.

Steg för steg till ett perfekt manus
Steg för steg till ett perfekt manus

Hela sidohistorien ströks, jag ändrade ålder, namn och minskade ner på perspektiven. I samma veva kom jag in på Linnéuniversitetets Kreativt skrivande och valde Pånyttfödd som projekt. Det har varit väldigt givande att ha handledare och kurskamrater som givit värdefulla synpunkter. Man får pepp, men också kommentarer på när man tänkt fel. För det är väldigt lätt att glömma bort att läsaren inte har samma information om alla karaktärer eller annat, som jag har samlat i min hjärna.

Framöver hoppas jag kunna lägga in några teasers på vad min thriller egentligen handlar om, men jag väntar lite. Sommaren borde kunna ge mig mycket skrivtid, men det finns också mycket annat jag vill hinna med. Renovering, trädgård, promenader eller annan njutning står också på schemat. Jag vill också gärna hinna skriva lite noveller. Det är en bra metod för mig att bli motiverad, för novellerna blir klara! Det finns en hel del novelltävlingar som jag sneglar på och att jag kom bland de tio bästa i Ekström & Garays tävling, gör motivationen ännu större. Jag skriver också ner alla de små idéer som kommer till mig när det gäller andra romaner. Min plan är dock att utkastet till min psykologiska thriller måste vara klart innan bladen blir gula. Detta i dubbel bemärkelse ?

Följ mig gärna här på bloggen och vill du ha uppdateringar lite då och då, kan du fylla i att du vill ha mitt nyhetsbrev. När jag fått ihop en längre lista tänkte jag ha lite tips och tävlingar där.
Ha en bra sommar och njut av alla småsaker som gör livet glatt!