Ny erfarenhet: Baby Shower

I helgen var jag på dotterns Baby Shower. Denna tradition fanns inte alls när jag fick barn, men nu verkar det vara väldigt vanligt. Jag funderade på varför det kallas ”shower” och var tvungen att slå upp ordet. Det visade sig att namnet kommer av att man ”duschar” förstagångsföderskan med goda råd och nödvändiga prylar. Från början var det kvinnor som redan var mammor som var med på tillställningen. Nuförtiden är det förstås alla kompisar och kvinnliga släktingar, men nu i corona-tider fick det bli ett mindre antal.

Vad är detta?

Viktor hade lurat iväg Nadja och hon blev mycket överraskad när hon kom innanför dörren och möttes av hurrarop.

Vilken överraskning!

Systrarna hade gjort väldigt fint och som tur var, var vädret strålande om än något varmt (28 grader).

Presentbordet

Presentbordet var överfullt och fotona på de blivande föräldrarna fick tankarna att gå igång om hur den nya lilla varelsen kommer att se ut.

 

Eftermiddagen avslutades med en supergod tårta.

Alla foton i det här inlägget är tagna av Sören Poulsen

Alla nya erfarenheter är intressanta och tillför nya vinklar i mitt skrivande. Kanske kommer en karaktär att hålla eller närvara vid en baby shower i framtida böcker? Ja, det återstår att se. Men en väldigt trevlig tillställning var det!

Gemenskap bland skrivarvänner

Skrivarvänner är bland det bästa som finns! I går träffades vi i Ängelholm, vädret var superfint och diskussionerna djupgående. Det var så skönt att äntligen kunna ses fysiskt, även om vi fick hålla lite distans. Att ha zoom-möten är bra, men inte riktigt samma sak. Den här dagen kom Catrine Heinestam med i trion, som från och med nu är en kvartett. Catrine har gett ut Kidnappad och vi fick höra en hel del intressant om utgivning.

Gott med fika
Jessika Lilja, Catrine Heinestam och Nina Thomasdotter

Kurser

Just nu går jag Ann Ljungbergs kurs Bygg din författarplattform , så vi delade våra erfarenheter vad gäller hemsidor, skriva blogginlägg, nyckelord och allt som hör därtill. Vi kom också in på hur lärorikt det är att gå kurser, både jag och Nina läser Kreativt Skrivande på Linnéuniversitetet och hoppas komma in på år tre. Coronan har ju ställt till det vad gäller andra fysiska kurser, och jag saknar min sommarvecka på folkhögskolan som blev inställd. Jag hade tänkt lära mig mer om att skriva krönikor, men får boka den nästa år istället.

Verklighet blir fiktion

En annan sak vi pratade om var hur man kan använda olika karaktärer eller deras egenskaper i sina egna texter. Jag har varit dålig på det, men måste försöka tänka efter om jag kan använda personer i verkliga livet som förebilder på dem jag skriver om. Alla har vi mött människor som sticker ut eller är intressanta på andra sätt. Mina skrivarvänner gav roliga exempel på människor de mött.

Det var en givande diskussion och vi kom till och med in på det mediala och huruvida vi tror på att en del kan ha kontakt med andra sidan.

Mina skrivarvänner:, Catrine, Jessika och Nina
Svårt att få alla med på bild, men jag lyckades till slut.

Framtiden med skrivarvänner

Vi tycker alla att det är så givande med skrivarvänner och har döpt vår lilla grupp till Espressokvartetten. Mestadels för att vi började träffas på Espresso House i Halmstad, säkerligen återgår vi till det, när samhället blivit mer riskfritt.

Förutom mina vackra skrivarkompisar, föll ögat på rabatterna och deras fägring. Kantnepetan (eller om det är lavendel?) blommade så fint och jag blev så sugen på att fixa lite i min egen trädgård. Men först måste jag förstås skriva lite på min psykologiska thriller.

Lavendelrabatt
En tjusig blomstrande rabatt

Följ gärna min blogg genom att trycka på Prenumerera i högerkanten.

Varför blir romanen aldrig klar?

Solen skiner, löven vajar svagt och temperaturen är behaglig. Jag sitter och funderar på vad som ska hända härnäst i min psykologiska thriller. En kvinna är funnen död och det är inte alla som tror att det är en självförvållad överdos. Minnen som inte alls stämmer in, förvirrar huvudpersonen och nu måste hon ta reda på vad läkaren egentligen gjorde under operationen.

Detta är mitt andra utkast på historien och jag tänker till mycket mer innan jag skriver. På så sätt hoppas jag att det blir enklare att redigera i slutändan.
Denna gång kommer jag att följa min egen handbok Steg för steg till ett perfekt manus och hoppas att det kan ske i höst. Jag vet att många undrar när boken ska bli klar och varför det ska ta sådan evinnerlig tid 😊. Men det ligger otroligt mycket jobb bakom en roman och jag tänker ofta på det när jag lyssnar på eller läser en bok.

I mitt fall kom idén för många år sedan och jag började skriva utan att egentligen ha en plan. Efter femtio sidor kände jag att jag behövde ett mer detaljerat synopsis för vad som skulle hända i resten av boken. Periodvis satt jag som besatt och skrev, och förde in alla de ”bra” idéer som kom till mig. Det var bara det att alla tankar kanske inte var så genomtänkta och när utkastet var klart, spretade det ganska mycket. En sidohistoria hade tagit över halva handlingen, men den var inte så lätt att ta bort eftersom den blandade in sig lite överallt.

I flera år försökte jag periodvis att redigera. Jag hade ju skrivit över 300 A4sidor och dem kunde man ju inte bara slänga bort? När jag satt och försökte få till, exempelvis dialogerna, såg jag något annat fel. Kanske hade jag för många svärord eller småord? Då började jag fixa till detta istället, men såg då ett tredje fel. Det fattades miljöbeskrivningar eller gestaltning och det måste jag ju få in. Så här hattade jag fram och tillbaka tills jag insåg behovet av struktur. Hur redigerar man egentligen?
Sökningar på nätet gav träffar på en massa skrivhandböcker, men ingen som direkt bara handlade om hur man går tillväga när man ska vässa manuset. Så då skrev jag ner en lista för mig själv och funderade noga på i vilken ordning man ska göra de olika stegen. När den var klar insåg jag att den här listan skulle kunna hjälpa andra också. Jag utvecklade punkterna och anlitade en lektör/redaktör som kom med bra input. Jag ville inte ha en tjock bok, utan en där man lätt skulle hitta det man behövde och bara om redigering. Steg för steg till ett perfekt manus finns att beställa på näthandeln eller här från min hemsida.

Jag följde mina steg och insåg till slut att det var alldeles för mycket ändringar som behövde göras. Det lättaste sättet var att börja om från scratch och planera bättre vad som var nödvändigt att ha med. Det var bara att bita i det sura äpplet och inse att första utkastet var en träning. Efter att det skrevs har jag gått en hel del skrivarkurser och nu fattar jag att jag inte var alls bra på att skriva och hade mycket att lära.

Steg för steg till ett perfekt manus
Steg för steg till ett perfekt manus

Hela sidohistorien ströks, jag ändrade ålder, namn och minskade ner på perspektiven. I samma veva kom jag in på Linnéuniversitetets Kreativt skrivande och valde Pånyttfödd som projekt. Det har varit väldigt givande att ha handledare och kurskamrater som givit värdefulla synpunkter. Man får pepp, men också kommentarer på när man tänkt fel. För det är väldigt lätt att glömma bort att läsaren inte har samma information om alla karaktärer eller annat, som jag har samlat i min hjärna.

Framöver hoppas jag kunna lägga in några teasers på vad min thriller egentligen handlar om, men jag väntar lite. Sommaren borde kunna ge mig mycket skrivtid, men det finns också mycket annat jag vill hinna med. Renovering, trädgård, promenader eller annan njutning står också på schemat. Jag vill också gärna hinna skriva lite noveller. Det är en bra metod för mig att bli motiverad, för novellerna blir klara! Det finns en hel del novelltävlingar som jag sneglar på och att jag kom bland de tio bästa i Ekström & Garays tävling, gör motivationen ännu större. Jag skriver också ner alla de små idéer som kommer till mig när det gäller andra romaner. Min plan är dock att utkastet till min psykologiska thriller måste vara klart innan bladen blir gula. Detta i dubbel bemärkelse 😊

Följ mig gärna här på bloggen och vill du ha uppdateringar lite då och då, kan du fylla i att du vill ha mitt nyhetsbrev. När jag fått ihop en längre lista tänkte jag ha lite tips och tävlingar där.
Ha en bra sommar och njut av alla småsaker som gör livet glatt!

Vinnare i novelltävling!

Inte nog med att det är Mors dag idag, jag kan också fira min första vinst i en novelltävling!

Ekström & Garay har utsett min novell Fallet till en av de tio bästa. Att bli utvald bland över 500 bidrag känns stort. Det här ger verkligen en boost att fortsätta skriva!

 

Ekström & Garay
Vinnarna i vår novelltävling är korade!

Konkurrensen var hård då vi fick in över 500 noveller.

Första pris går till Jenny Green – stort grattis!

Jennys bidrag kommer att ges ut i bokform i en novellsamling. Hon vinner även 15 000 kronor, ett års prenumeration premium på Opulens samt fem exemplar av novellsamlingen.

Vi vill även gratulera Anders Liegnell, Kersti Vikström, Sofia Nilsson, Margareta Mörck, Peter Westberg, Patrik Centerwall, Amanda Rudelius, Sissel Myrup och Vilma Antonov.

Deras bidrag kommer att ger ut i bokform i en novellsamling. De vinner även ett års prenumeration premium på Opulens samt fem exemplar av novellsamlingen.

Digital Skrivkonferens 2020

Hela helgen har det varit en digital skrivkonferens, som anordnats av Ann Ljungberg och hennes litterära konsulter. Redan klockan nio på lördagsmorgonen satt jag klistrad vid datorn. Ann började med att förklara lite vad som skulle hända under de två dagarna och även det tekniska man behöver kunna med zoom. Jag är ganska van vid digitala möten och även om fysiska kontakter är det bästa, är detta med en digital skrivkonferens suveränt. Man slipper resa till någon annan plats och sparar pengar på hotell och annat. Nackdelen är alla de små samtalen man brukar ha vid lunch eller kaffepauser, som nu uteblev. Men till er som aldrig deltagit i något sådant här, kan jag bara säga att det är väldigt värdefullt! Kolla upp Litterära konsulters sida när bokmässan närmar sig, då kommer det säkert en hel del intressanta möten.

Petronella Simonsbacka pratade om att skriva ljudböcker och jag blev otroligt sugen på att försöka få till en kortroman som är skriven just för lyssning. Många intressanta synpunkter och tips kom fram i denna föreläsning.

Efter lunch lyssnade jag på Linnea Ingemarsdotter som pratade om Enneagrammet. Det är ett system som sorterar de olika personlighetstyperna i olika grupper. Jag har hört talas om det förut, och eftersom jag vill skriva psykologiska thrillers har jag nog stor nytta av att lära mig i detta. Linnea inspirerade verkligen till mer fördjupning.

Samtidigt som denna workshop hölls, hade Catrine Tollström en session om att skriva sexscener. Detta tycker jag är väldigt svårt och kanske borde jag valt denna istället 😊 men som tur är får vi tillgång till inspelningar i efterhand. Den ska verkligen bli spännande att se.

Lördagseftermiddagen var späckad med information om snöflingemetoden (Gunilla Nyström höll i denna) och hur man bygger upp intriger så att läsaren vill läsa vidare (med Lennart Guldbrandsson). Båda dessa workshops fick min hjärna att gå igång och jag blev imponerad över hur kunniga alla föredragshållare är. Till mitt nästa synopsis ska jag verkligen använda deras metoder.

Efter att ha suttit hela dagen framför datorn, kändes hjärnan ganska mosig men fylld av tankar. Kvällen fick tillbringas framför teven och några avsnitt av Killing Eve. Nuförtiden kan jag inte låta bli att extra noga kolla på planteringar i filmerna och hur de gjort för att hålla spänningen uppe.

En thrillerserie var bra att avsluta lördagen med, för söndagens första föreläsning handlade om hur man får in spänning i böckerna. Denna hölls av Catrine Tollström, och har ni inte läst hennes böcker tycker jag ni ska kolla in dem på Storytel eller som pappersbok!

Konferensen innehöll också en timme där man kunde ställa frågor till en lektörspanel. Många intressanta frågor fick där sina svar. Synd att man inte är miljonär för då hade jag nog använt mig av alla som var där, som lektör. Fast jag får nog skriva färdigt mitt romanmanus först 😊

Lite fler intrigverktyg, yoga och författarsamtal fyllde dagarna. Jag hade speedcoachning med Annelie Hollender på två sidor text och det var väldigt peppande. Att bygga en scen (med Marita Brännvall) var den sista workshopen jag anmält mig till och den var också väldigt intressant.

Helgen avslutades med dragning av vinster som de olika lektörerna hade sponsrat med. Jag vann ett medlemskap i Modiga Författare! Helt suveränt att nu kunna bolla text med lite olika författare, eller se fler föreläsningar. Sammanfattningsvis har det varit en väldigt givande helg!

Vårnyheter

Det har länge varit dags för en liten uppdatering av mitt skrivande och äntligen har jag kommit mig för att skriva ett inlägg.

Mitt manusprojekt Pånyttfödd, som jag skriver på Linnéuniversitetet går framåt. Nu har jag snart nått halvvägs och en hel del text är nedskriven, men det återstår förstås en massa arbete. Den handlar om Evelina som är med om en tågolycka och när hon vaknar upp har hon tappat minnet. Allt eftersom tiden går får hon flashbacks, men ingenting verkar stämma. Hon träffar Ditte, vars väninna förolyckades i tågolyckan och på ett kusligt sätt vet Evelina saker om Ditte som hon inte borde. Vad gjorde läkarna egentligen under operationen och medan hon låg nedsövd på sjukhuset? Är det normalt att hennes läkare vill ha koll på allt hon gör? Påyttfödd är en psykologisk thriller med ett litet inslag av scifi.

I vår har jag också skickat in ett bidrag till Ekström & Garays novelltävling och jag ser med spänning fram emot deras val av vinnare den 31 maj. Jag håller tummarna för att jag blir en av de tio som kommer med i urvalet. Då får ni läsa Fallet, en novell om Maja som vill att allt ska bli som vanligt igen. Som då när Hannes fortfarande älskade deras son. Hon förstår inte vad som hänt och varför han är som förbytt.

Nu är det förstås väldigt många som skickat in, men hoppas kan man ju 😊

En annan tävling jag deltar i är Skrivas och Storytels ljudbokstävling. Man ska skriva en pitch till en säsong med tio avsnitt och vinner man får man en summa pengar att utveckla ett synopsis. Detta var en väldigt rolig tävling och även här kommer det säkert in hundratals bidrag, men fördelen är att även om jag inte vinner, så har jag funderat på en ny story att börja skriva.

Till sist, men inte minst vill jag påminna om tävlingen och rabatten på min redigeringshandbok Steg för steg till ett perfekt manus. Passa på att beställa genom att swisha 125 kr till 0703946363 (glöm inte ange adress i meddelandet). Ta tillfället i akt att skriva din historia nu när coronaepidemin gör att vi måste avhålla oss från sociala kontakter och mest sitta hemma. Handboken är användbar även innan du skrivit, för att få en överblick vad du bör tänka på medan du skriver, så väl som efter.
Jag blev så glad när Ica Kuriren tipsade om min bok i veckans påsknummer. Det känns stort!

Glad fortsättning och ta hand om er!

Påskerbjudande och tävling!

Är du ledig i påsk? Kanske har du bestämt dig för att äntligen ta tag i skrivandet och vässa den där texten som ligger bortglömd i datorn. Eller så är du en flitig skribent som nu har tid att redigera texten, men vill göra det strukturerat. Behöver du hjälp?

Fram till den 19 april kan du få handboken i redigering, Steg för steg till ett perfekt manus, till ett reducerat pris! Dessutom lottar jag ut ett gratisex till en av tio, som får tillbaka sina pengar! För att minska leveranstiden, så du hinner få den till påsk, gäller detta erbjudande endast om du swishar 125 kr till 0703946363 och i meddelandet skriver din adress. Jag skickar ett signerat exemplar och du har den inom ett par dagar. Den 20 april drar jag vinnaren/vinnarna och den/de får tillbaka sina pengar!

Låter det intressant? Ge dig själv en påskpresent och beställ idag! Du kan läsa flera recensioner om Steg för steg till ett perfekt manus under fliken Recensioner.

Glad påsk!

Sommaren som flytt

Nätterna börjar bli kyliga och hösten närmar sig. Jag sitter och funderar över var sommaren tog vägen och vad jag egentligen fått gjort. När jag summerar kommer jag ändå fram till att skrivandet har tagit en stor del av tiden.

En vecka tillbringade jag på Fridhems folkhögskola där Jan Sigurd höll en novellkurs. En väldigt intressant vecka där jag kom bort från vardagen och in i skrivbubblan. Att få åka iväg och koncentrera sig på texter och lära känna nya människor är något jag försöker göra varje år. Det ger alltid en boost att komma in i fiktionens värld.

Jessika Lilja är en av mina bästa skrivarkompisar och vi tillbringade dels några dagar i Eringsboda där vi hyrt ett hus. En novell blev färdig och mycket diskussioner och prat om kommande böcker och idéer, fyllde dagarna. Vi fick även förmånen att på nära håll vara med på allsång i parken 😊 vilket var en fängslande upplevelse. Dels lånade vi en sommarstuga, en helg lite senare under sommaren. Vädret var inte det bästa, men vi skulle ju ändå sitta inne och trycka på tangenterna. En runda runt Bolmsö hann vi dock med. Några filmer där vi försökte luska ut vem som var skurken och vad som skulle hända, fick vi också till. Regnet piskade på fönstren och mörkret lurade där ute, men inne var det varmt och mysigt.

Jessika står vid spisen, för lite energi behövs ibland
Den lilla Bolmsöfärjan på väg till fastlandet

Under en vecka deltog jag i en distanskurs med Jorun Modén. Det var en fortsättningskurs och där lärde jag mig en hel del. Vi var inte så många men det var nog tur, för det tar tid att läsa och kommentera andras texter. Jorun besitter väldigt mycket kunskap som hon delar med sig av och veckan var oerhört intensiv. Jag blev så inspirerad att jag anmälde mig till hennes författarkurs 3 som kommer att pågå under hösten. Tror att den kompletterar Kreativt skrivande II på Linnéuniversitetet väldigt väl och jag kommer ett steg närmare en färdig roman det kommande året.

Några fikastunder i Halmstad med Espressogänget har det också blivit under sommaren. Där ingår Jessika men också Nina Thomasdotter, som jag lärt känna under Linné-kursen. Vi försöker peppa varandra och hjälpa till med vad än det månde vara som behövs. Otroligt givande.

Nina och jag bollar idéer

Catrin Heinestam har jag besökt i hennes nya fina sommarstuga. Hon har kommit väldigt mycket längre i sin utgivning av boken Kidnappad. Den har jag läst och rekommenderar att ni håller utkik efter!

En kreativitetslunch i Alingsås, som Yvette Lissman höll i har jag varit på. Det är alltid bra att få nya kontakter och nu när jag har tiden hittar jag mycket spännande att göra 😊

Jag ser fram emot hösten och nya studier. Nästa vecka ska jag till Gotland och njuta och i november har jag anmält mig till en helgkurs i Stockholm för att lära mig litegrann om att skriva filmmanus. Nu ska jag äntligen satsa lite mer på författandet och vem vet, kanske blir äntligen romanen färdig under nästa år. Eller förresten, inte kanske. Den SKA bli färdig!

Jessika och jag planerar i Halmstad

Ha en skön höst!

Steg för steg till ett perfekt manus som E-bok!

I dag har jag suttit lite med marknadsföring. Inte helt lätt att nå ut i bruset 😊 Jag testade för första gången att sponsra ett inlägg på Sissel Myrup Författare på Facebook och det ska bli spännande att se om jag har nått ut till rätt målgrupp. Jag är så glad och stolt att jag nu äntligen fått ut min handbok i redigering, Steg för steg till ett perfekt manus, som E-bok. Från början trodde jag inte att folk ville ha e-bok när det gäller en fackbok, men alla är ju inte som jag som vill sitta och bläddra fram och tillbaka. Är du också intresserad kan du läsa recensioner under fliken recensioner eller beställa Här.