Redigering 1

Steg 1 och 2 i redigeringsboken Steg för steg till ett perfekt manus har jag klarat av. Jag har läst mitt manus ett flertal gånger och funderat över vad som inte funkar. Jag har tänkt över frågorna som ställts om början, mitten och slutet och kan ärligt säga att det finns en hel del att önska. Jag har även haft tre testläsare som gett mig feedback. En del sammanföll hos alla tre och en del saker var motstridiga. Men det är förstås alltid jag som författaren som bestämmer vad jag vill ändra.

I steg 3 är de tre första frågorna lätta att besvara:

  1. Genre
  • Vilken genre vill du skriva?

Svar: Mysdeckare, barnbok

  1. Målgrupp
  • Vilken är din målgrupp?

Svar: barn 9-12 år

  1. Tema
  •      Har du ett tillräckligt starkt tema som genomsyrar hela berättelsen?

Svar: Mitt tema är: betydelsen av att ha vänner och andra människor som kan hjälpa och förstå. Budskapet är att det inte lönar sig att stjäla.

Nummer 4 är lite svårare och här måste jag tänka till.

  1. Intrig
  • Är intrigen tillräckligt intressant och trovärdig?

Svar: Själva intrigen är bra, men framför allt slutet måste utvecklas.

  • Behövs det fler händelser eller har du kanske för många?

Svar: En del händelser måste strykas eller skrivas om så att de får ett syfte.

  • Fick du fram den känsla som du vill att läsaren ska känna?

Svar: I det stora hela Ja, men den ska bli lite mer spännande.

Resten av steg tre i redigeringsboken är inte så enkla de heller.

  1. Perspektiv/Berättarröst tycker jag att jag har koll på. Möjligen kan jag försöka få berättarrösten än lite närmare Zinnia. Det här får jag tänka på när jag går igenom varje scen senare.
  2. Dramaturgi
  • Är den dramaturgiska kurvan rätt för din berättelse?

Svar: Nej, början är alldeles för seg och det tar för lång tid innan själva startskottet kommer.

  • Vilka vändpunkter har du och ligger de rätt?

Svar: Nej, måste lägga första vändpunkten långt tidigare.

 

Hur ändrar man nu då allt det här? Det finns en hel del jag måste göra och jag bestämmer mig först och främst för en annan början. Jag  måste stryka det mesta så att det blir mer intressant och inte så långdraget. I nuläget får man i de första kapitlen veta en hel del om Mosarella och om Zinnia . Jag får nog spara lite av den informationen till senare. En del scener som utspelar sig i skolan får jag stryka. Bara det viktigaste scenerna får plats. Min nya början blir så här:

Zinnia saknar sin vän Wilma som flyttat under jullovet. Den mest populära tjejen i klassen är Jonna och Zinnia vill gärna bli vän med henne. Jonna är ett år äldre än de andra i klassen och har redan fyllt tolv år. Alla ser upp till henne och när Jonna lägger ut en instagrambild där hon är sminkad, gör Zinnia likadant. Men responsen blir inte alls lika positiv som den Jonna får. Som tur är, är det bara en skoldag kvar innan sportlovet börjar. När Mosarella ringer och ber Zinnia och hennes syster Mayla stanna en vecka får Zinnia annat att tänka på. Mosarella säger att hon har massor att berätta från sin resa till Afrika. På underliga vägar har hon fått en magisk amulett som hon vill visa sina systerdöttrar.

Ja så får det bli. Jag har gjort om planeringen i min excelfil och i morgon ska jag skriva om första kapitlet. De här första sex övergripande sakerna som är listade i Steg för steg till ett perfekt manus kommer att ta tid att få ordning på.

Har ni tankar om min nya början får ni gärna kommentera!