Redigering genom att följa min bok Steg för steg till ett perfekt manus

I år är det faktiskt tjugo år sedan jag skrev utkastet till Mosarellas amulett. Då hette den Moster Astas amulett och var lite av en nostalgitripp över min barndom och min moster. Historien fyllde bara trettio sidor och lades i byrålådan. Hösten 2015 tog jag fram berättelsen igen då jag gick en termin på Jakobsbergs Folkhögskola och behövde ett skal att arbeta vidare på. Jag skrev om den från scratch och bytte både tempus och perspektiv. En del saker som bara var intressant för mig, utlämnade jag och en hel del lades till. Det blev lite stressigt eftersom jag samtidigt jobbade heltid och jag hann inte riktigt tänka efter ordentligt vad eller hur saker skulle hända. Jag hann i alla fall skriva berättelsen till slut även om jag kände och väldigt väl förstod att det skulle till mycket redigering för att manuset ens skulle komma i närheten av att antas av förlag.

När jag väl satte mig ner för att börja redigera, tog det stopp direkt. Vad skulle jag börja med? I bakhuvudet hade jag allt som jag lärt mig att man måste fundera över när det gäller redigering, men det var så mycket att jag inte hade en klar bild. Jag petade lite här och där, men fick ingen struktur på någonting. Jag ville kunna bocka av alla steg i tur och ordning och därför skrev jag först Steg för steg till ett perfekt manus. En översikt över allt som jag tycker man bör gå igenom när man ska förbättra sitt manus.

Så nu står jag här och det finns ingen återvändo om jag någon gång ska bli klar. Jag har ett färdigt utkast och jag har verktyget jag behöver. Men det är en sak att i teorin veta till exempel att karaktären måste utvecklas, en helt annan sak att fixa till detta i praktiken. Vill ni följa mina vedermödor att få fram en vettig historia genom att gå efter redigeringshandbokens alla steg, kan ni titta in på min hemsida lite då och då. Ska försöka att lägga ut en gång i veckan för det borde få mig att sluta prokrastinera. Nästa inlägg Redigering 1 kommer inom kort!